IWC Schaffhausen - Manufaktur - Design 1

Design As A Success Factor: The New IWC Schaffhausen Manufactory

The year 2018 is a special year for IWC Schaffhausen. The Swiss watch manufacturer not only celebrated its 150th anniversary, but also inaugurated the new Manufacture Centre, which brings together the production of movement parts, movements and cases at one location. The specialists from ATP architekten ingenieure are responsible for the new IWC production facility. With the pavilion-like new building, they have not only hit the ravages of time, but have also optimized the production processes by means of design thinking.

Seen from the outside, the two-storey IWC manufactory centre blends elegantly into the hilly landscape of the Hemmental valley near Schaffhausen. The modern form of the watch manufactory is somewhat reminiscent of the Barcelona Pavilion designed by the German architect Ludwig Mies van der Rohe. The countless glass facades give the pavilion a modern look without destroying the view of the surrounding landscape. At the same time, the façade in the interior of the IWC production facility provides optimal working conditions.

Inside the IWC Manufaktur, colour accents create spatial subdivisions

After passing through the impressive entrance hall of the new IWC manufactory centre, it becomes clear that the production of work parts, manufactory movements and housings is divided into individual production lines. It is exciting to see how the specialists from ATP architekten ingenieure have subdivided the open space structure using different colour accents, without disturbing the production processes by e.g. narrowing boundaries. The main colours used are black, white and grey.

But let's be honest, would you like to work in the IWC factory? What do you think about the pavilion-like new building and its design? Please let us know in the comments.